Lehtiartikkelit


Helsingin Sanomat 12.4.2016

Virittäjä kuuntelee pianistia


Pianonvirittäjä Kirsi Lassin käsittelyssä on Yamaha C6 -pianon koneisto.

"Kirsi ottaa haasteena soittimen virittämisen asiakkaalle mieleiseksi. Hänen käsittelynsä jäljiltä toteutuu soittamisen syvin olemus, kun soitin tottelee, tarjoaa parastaan ja inspiroi", sanoo pianonsoiton lehtori Kaj Ekman Musikinstitutet Kungsvägenistä Espoosta.
 
"Täydellistä pianoa ei ole olemassakaan, joten haen työssäni soittimen ominaisuuksien sopivaa tasapainoa. Esimerkiksi laulajia säestävälle tulee pianon olla nopea ja herkkä, kun taas massiivisemman musiikin soittaja toivoo muhkeaa sointia.

Usein kuulen jo pianistin soitosta, mitä hän tavoittelee, ja alan heti miettiä, miten voisin auttaa. Kuuntelen silti hänenkin mietteensä korjausta vaativista asioista. Se helpottaa työtäni.

Virityksen lähtökohdaksi otan ääniraudalla tai mittarilla A:n korkeuden. Viritysavaimella saan pianon kielet vireeseen. Käytän monia erikoisvälineitä säätöihin, mutta tärkeitä ovat myös korvani ja avoin mieleni.

Soittimilla on aina luonteensa. En ole vielä kohdannut kahta aivan samanlaista pianoa.

Hankalia ovat pienet pianot, joissa on lyhyet ja paksut kielet. Joskus joudun niiden kohdalla tekemään isoja kompromisseja, sillä kielten mitta määrää osasävelsarjan, jonka mukaan soitin on viritettävä.

Yleensä viritys kestää reilun tunnin. Samalla tarkastan pianon koneiston ja voin tehdä pieniä korjauksia. Vapautan usein juuttuneita koskettimia. Olen poistanut flyygelien sisältä lyijykyniä ja kaukosäätimenkin.

Suurimpiin töihin suosittelen pianonkorjaajan käyttämistä. Huonolaatuista soitinta ei tosin kannata korjata.

Tämä ei ole pelkästään istumatyötä, sillä joudun usein kurottelemaan, kyyristelemään ja konttaamaan. Selkäni ja hartioideni vuoksi käynkin hierojalla säännöllisesti.

Asiakkaissani on yksityisiä ihmisiä ja erilaisia instituutioita. Kerran eräs pianisti tilasi minut kotiinsa vaihtamaan flyygelinsä vasarat. Siitä tuli pisin työmatkani, sillä hän asui Kyproksella."

Kuka?

Kirsi Lassi, 50

  • Pianonvirittäjä.
  • Syntynyt Jyväskylässä, asuu Kirkkonummella.
  • Keskeytti fysiikanopintonsa ja kävi Näkövammaisten ammattikoulun pianonvirittäjälinjan 1985–88. Lisäkoulutusta Saksassa ja Japanissa 1990-luvulla.
  • Innokas scifi-harrastaja.

Petri Immonen


Iltalehti 30.5.01

Lehtileike Pianonvirittäjä Kirsi Lassi

Kirsi Lassin tie on kulkenut koulun puukäsityötunneilta pianojen ja flyygeleiden ihmeelliseen maailmaan. Kolmentoista vuoden ajan hän on hankkinut kokemusta ympäri maailmaa. Persoonalliset asiakkaat ja vielä persoonallisemmat pianot tuovat iloa ja haastetta pianonvirittäjän päivään.

Lehtileike Pianonvirittäjä Kirsi Lassi

- Tästä työstä ei ehkä saisi mitään iloa, jos saatuaan pianon valmiiksi ei voisi nauttia siitä miltä se kuulostaa, Kirsi myöntää. (Kuva: RITVA TUOMI)

Työsuhde pianoihin ja flyygeleihin ei ole ollut Kirsi Lassille mikään itsestäänselvyys tai lapsuuden aikainen unelma. Hän nauraen toteaa ammatinvalinnan ohjaajan olleen välillä hermoromahduksen partaalla. Kirsi oli kerran viikossa ryhtymässä insinööriksi, lääkäriksi, lakimieheksi tai milloin miksikin. Vuoden ajan hän opiskeli yliopistossa fysiikkaa todeten, ettei sekään ollut hänen juttunsa. - Laulamista olen harrastanut aina, mutta koska en ole soittanut pianoa, en voinut pyrkiä Sibelius-Akatemiaan tai konservatorioon. Koko kouluaikani olen ollut puukäsitöissä ja kun näin ilmoituksen pianonvirittäjälinjasta, ajattelin, että siinä on kaikki: musiikkia, käsityötä ja fysiikkaa, Kirsi muistelee hymyillen. Kolmen vuoden opiskelun jälkeen Kirsi Lassi sai pianonvirittäjän paperit ja ryhtyi yrittäjäksi. Lisäoppia hän on saanut pianonvirittäjäyhdistyksen järjestämiltä kesäkursseilta ja hän on ollut kahden konserttivirittäjän oppipoikana. Tutuiksi ovat tulleet myös Berliinissä sijaitseva Bechsteinin pianotehdas ja japanilainen Yamaha Piano Technical Academy, jossa perehdyttiin flyygeleiden saloihin. - Koulutukseen kuului koko flyygelin kaikki huoltotoimenpiteet. Virittämisen lisäksi äänen ja kosketuksen muokkaaminen ovat varsinkin flyygeleiden kanssa erittäin mielenkiintoinen työ, jossa voi aina vain koettaa tulla paremmaksi, hän kertoo.

Hyvää kuuloa ja musikaalisuutta

Kysyttäessä pianonvirittäjän tavallisesta työpäivästä Kirsi Lassi huokaisee. - Tämän työn rikkaus on se, että kaikki on koko ajan erilaista. Joka päivä on erilainen, jokainen piano on erilainen, asiakkaat ovat erilaisia. Kirsi Lassia työllistävät muun muassa yksityiskotien, musiikkiopistojen, koulujen, päiväkotien ja seurakuntien pianot, vaihtelevissa järjestyksissä. - Jos on konserttiviritys tai levytystilaisuus, työ on kovin erilaista verrattuna siihen, jos kyseessä on kymmenen vuotta virittämättä ollut soitin. Nauhoituksessa viilataan pieniä asioita juuri sille soittajalle sopivaksi. Virittämättä olleen pianon kanssa työ on aluksi ronskimpaa, hän kuvailee. Usein puhutaan hyvästä sävelkorvasta. Kirsi Lassi puhuu mieluummin hyvästä kuulosta, jonka myötä pystyy kuulemaan pienet osasävelet. - Myös musikaalisuudesta voi olla hyötyä. Tästä työstä ei ehkä saisi mitään iloa, jos saatuaan pianon valmiiksi ei voisi nauttia siitä miltä se kuulostaa. Se ei olisi kauhean palkitsevaa, Kirsi pohtii.

"Soittimien kanssa täytyy tulla juttuun"

Ammattinimike pianonvirittäjä ei kerro kaikkea Kirsi Lassin työstä. Vaikka virittäminen onkin työn oleellisin osa, siihen kuuluvat myös koneiston säätäminen ja soinnin muokkaaminen. - Nykyään enenevissä määrin ihmiset pyytävät virittäjän mukaan myös silloin, kun he ostavat käytettyä pianoa. Lisäksi usein suunnittelen tutuksi tulleen asiakkaan soittimien hoitoa myös pitkällä tähtäimellä, Kirsi kertoo. Työ vaatii tekijältään hyvän kuulon ja keskittymiskyvyn, joten pianonvirittäjä ei voi tehdä aivan loputtoman pitkiä työpäiviä. Kirsi Lassi peräänkuuluttaa myös avointa suhtautumista asioihin. - Kun pianisti kuvailee miltä soitin tuntuu, minun tehtäväni on tulkita se "pianokielelle". Sen lisäksi että tämä on käsityöammatti, tämä on siis myös palveluammatti. - Pidän soittimiakin tosi persoonallisina. Ne ovat ihan kuin eläviä olentoja: ne käyttäytyvät eri tavalla ja niillä on kullakin oma luonne, joku on vähän koppava soitin, toinen lempeä. Niiden kanssa täytyy tulla juttuun, hän naurahtaa.

PALKKA: Palkat virityskeikkojen mukaan
KOULUTUS: Pianonvirittäjälinja, erilaisia kursseja
TYÖAIKA: Asiakkaasta kiinni
PERHE: Sinkku
HARRASTUS: Klassinen laulu, kahvinjuonti
HAAVE: Että olisi joka päivä onnellinen

MINNA KEINÄNEN


IL 29.5.01

Lehtileike Pianonvirittäjä Kirsi Lassi


Lehtileike Pianonvirittäjä Kirsi Lassi

Pianonvirittäjän haasteena ovat persoonalliset pianot ja persoonalliset soittajat

Espoon keskuksessa Musikinstitutet Kungsvägenin konserttisalista kuuluu pianon ääniä. Erilaiset ruuvimeisselien, talttojen ja koukkujen näköiset työkalut ovat valmiina, jos pianonvirittäjä Kirsi Lassi niitä tarvitsee.

- Nyt on tulossa tutkinto, joten aivan ensin viritän tämän flyygelin. Sen jälkeen katson koneiston säätöjä, hän kertoo.

- Nämä konserttisoittimet pidetään yleensä koko ajan hyvässä kunnossa, niin vireen kuin kosketuksenkin osalta, hän jatkaa.

Kirsi Lassia työllistävät musiikkiopistojen lisäksi myös koulujen, päiväkotien ja seurakuntien pianot. Kaikkein pienimmistä säädöistä ja tarkimmasta työstä on kyse, kun soitinta viritetään ja säädetään levytystilaisuutta varten. - Kotipianoissa yksi tyypillinen ongelma on se, että kosketin jää pohjaan. Usein koskettimien välistä löytyykin markan kolikko. Usein soittimesta voi kuulua myös kummallisia ääniä, ja kaikenlaisia kilahduksia olenkin päässyt korjaamaan, hän muistelee.

Hiekkapohja ja lämmintä vettä

Jokainen piano on erilainen. Kullakin soittimella on oma luonteensa ja kukin käyttäytyy eri tavalla. Kirsi Lassi paljastaa, että yksi voi olla lempeä, toinen koppava ja kolmas kuin tuittupäinen hevonen, joka viskoo päätään ja meinaa heittää selästään.

- Esimerkiksi juuri tämä flyygeli on herkkä yksilö. Kun kosteusolosuhteet pikkuisenkin muuttuvat, se heti ottaa nokkiinsa ja rupeaa kuulostamaan kauhealta, hän selittää.

Lehtileike Pianonvirittäjä Kirsi Lassi

Jos soittimet ovat omintakeisia, persoonallisuutta löytyy myös soittajista. Pianonvirittäjä puhuu herkkävaistoisuudesta.

- Pitää olla tuntosarvet höröllään, että pystyy aistimaan ja havaitsemaan sen, miltä pianisti haluaisi soittimen kuulostavan ja miten hän haluaisi sen toimivan. Esimerkiksi kuinka herkästi piano soi. Siinä täytyy osata kysyä oikeita kysymyksiä ja kokeilla oikeita asioita.

Esimerkkinä Kirsi Lassi kertoo pianistista, joka kuvaili soittimen äänen olevan kuin kalliopohja ja kylmää vettä. Sen jälkeen, kun hän oli tehnyt työnsä, ääni oli pianistista kuin hiekkapohja ja lämmintä vettä. Tällainen ääni oli juuri tämän pianistin mieleen.

- Haasteena onkin löytää aina kullekin soittajalle juuri ne asiat, jotka ovat hänelle tärkeitä.

Korvan ja käden yhteistyötä

Kirsi Lassi pudistelee päätään yleiselle harhakuvalle, että virittäjän täytyy olla pianisti tai muusikko. Hän sanoo työn olevan puhtaasti käsityötä; korvan ja käden yhteistyötä. Ja mitä tulee absoluuttiseen sävelkorvaan, hän puhuu mieluummin hyvästä kuulosta, jonka myötä pystyy kuulemaan värisävyjä ja pieniäkin osasäveliä.

Reilun kolmentoista vuoden aikana kuulo on harjaantunut, mutta myös asiakaskunta on vakiintunut. Kun pianonvirittäjä tuntee asiakkaat, soittimet ja olosuhteet, on helpompi katsoa tulevaisuuteen.

- Usein suunnittelen tutuksi tulleen asiakkaan soittimien hoitoa pitkällä tähtäimellä. Nykyään ihmiset pyytävät virittäjän usein mukaan myös silloin, kun he ostavat käytettyä pianoa, kertoo Kirsi Lassi.

Työn alla olevalla flyygelillä soitetaan paljon ja se myös kuuluu. Soittimen vasaroiden päät, jotka lyövät kieliin, ovat pakkautuneet koviksi. Kirsi Lassi kuuntelee ääntä ja ottaa sitten piikin esille. Tällä kertaa muutama piikinisku oikeisiin paikkoihin on se keino millä äänen saa jälleen kauniiksi.

- Tämän flyygelin kanssa tapaamme seuraavan kerran kolmen viikon päästä. Jos soitin on pysynyt hyvin vireessä, ehdin tekemään näitä koneistojuttuja enemmän. Jos säät ovat muuttuneet pahasti, niin se aika menee enimmäkseen virittämiseen, pianonvirittäjä ennustaa.


Lehtileike Pianonvirittäjä Kirsi Lassi

Nordisk Pianoträff, Oslo 99

Günther Schaible, Kirsi Lassi, Kevin Gouldmann, Jan A. Ellefsen

Yhteystiedot

Puhelin 0400 444132

Sähköposti:
kirsi.lassi@pianonviritys.com

Parhaiten minut tavoittaa sähköpostitse tai tekstiviestitse.

Pianonvirittäjä Kirsi Lassi